Hoću knjigu u humanitarnoj akciji Daruj knjigu!

By travanj 15, 2019Novosti

Daruj knjigu – o akciji

Prvog travnja Hoću knjigu je s partnerima izdavačima pokrenuo humanitarnu akciju darivanja knjiga, jedinstvenu i prvu takvu u Hrvatskoj, u kojoj do 23.4. (Noć knjige) planiraju prikupiti 1000 primjeraka knjiga s popisa sastavljenog u suradnji s izdavačima, a koje će se donirati dječjim domovima te domovima za odgoj djece i mladeži.

Zašto popis?

Popis od 20 naslova kreiran je po uzoru na globalnu organizaciju Noći knjige u kojoj sudjeluje više od 700 volontera, a koja također ima jedinstveni popis knjiga koje distribuira institucijama poput bolnica, zatvora, dječjih i domova za starije – ukratko, onom sloju društva koji ne može lako do knjige. Na njihovom popisu nalaze se knjige koje ne samo da će kratkorajno nekome uljepšati dan ili tjedan, nego će od osoba koje borave u spomenutim institucijama napraviti vjerne čitače. Tako su se popisu našle aktualne, relevenatne i zanimljive knjige za djecu i mlade, poput Genijalne prijateljice, Čuda, Doma gospođice Peregrine za čudnovatu djecu i sličnih kako bi se djecu dugoročno potaknulo na čitanje.

Zašto 1000 knjiga?

Domova je na inicijalnom popisu 38. Kada bi svaki od tih domova dobio po 20 primjeraka knjiga, ukupan broj knjiga dosegao bi 760. Partneri akcije, izdavači, ovom projektu donirali su određeni broj knjiga, kao i tvrtka Hoću knjigu, stoga je ukupni broj zaokružen na 1000 u nadi da će se doseći ostalih 800 privatnih osoba te tvrtki koje su spremne darovati primjerak knjige za ovu akciju.

Kako darovati knjige?

Neke od knjiga s popisa možda već imate. Na neke ćete naletjeti na nekom sajmu ili u antikvarijatu, a neke ćete možda poželjeti kupiti kako biste sudjelovali u akciji. Bitno je samo da ih do 23.4. donesete u bilo koju Hoću knjigu knjižaru i položite ih u za to predviđenu kutiju. Ako knjigu poželite kupiti baš u našoj knjižari, na nju ćete imati i 20% popusta koje se Hoću knjigu odrekao kako bi dao dodatni doprinos akciji te pomogao privatnim osobama u donaciji.

Popis knjiga pronađite ovdje